Toves værelse

Drama1 t. 13 min.12 år
Bilde fra 'Toves værelse'Plakat for 'Toves værelse'

Forestillinger

Henter forestillinger

Årets sterkeste danske film! Vinner av Publikumsprisen, Filmfestivalen i Haugesund 2023!

I en leilighet i København møter vi den store danske dikteren Tove Ditlevsen. Hun bor her sammen med sin ektemann, den kjente nyhetsredaktøren Victor Andreasen. Toves talent er udiskutabelt, bare ektemannens destruktive misunnelse overgår det. Tove ser rett gjennom ektemannen, og likevel tåler hun hans ydmykende oppførsel. Han er den som kontrollerer hennes rusmisbruk og gjentatte innleggelser på psykiatrisk avdeling – det eneste stedet hun virkelig finner ro til å skrive. Maktkampen deres trenger et publikum, og akkurat denne dagen venter de en lunsjgjest, den unge forfatteren Klaus Rifbjerg, som hyller Tove. Klaus tror de kommer til å snakke om litteratur, men det stemmer ikke. Toves værelse er en verbal krig satt i en leilighet.

"I rekken av ekteskapshelveter kommer dette høyt opp. Som tittelen antyder, befinner vi oss bokstavelig talt i ett rom.
Paprika Steen, Lars Brygman, Joachim Fjelstrup og Sonja Oppenhagen er alle fullstendig lysende i Martin Zandvliets korte og kompakte film.
Steen fremstiller Ditlefsen hudløst, men også slagkraftig og raffinert. Hun nyter å ta igjen overfor Victor, samtidig som situasjonen knuser henne.
Brygman er helt kostelig. Det er lenge siden jeg har sett noen være så slem og hatefull på film og samtidig holde seg innenfor en slags troverdig realisme. Victor lar både Tove og Klaus gjennomgå når han tvinger dem til å iscenesette ydmykende episoder fra en reise til Studentersamfundet i Trondheim.
Til tider er fornedrelsen så utspekulert at den på samme tid er frydefull og nesten ikke til å holde ut."
Aftenposten (6)
----
"Det sitrer av spenning når tre av Danmarks beste skuespillere braker sammen i et gnistrende kammerspill. «Toves værelse» er nemlig full av bitende emosjoner, destruktive krangler og forrykende følelser.
..en sterk film som både morer, ryster og underholder på samme tid." P3 Filmpolitiet (5)
----
"Drama om Tove Ditlevsens ekteskap slår ut Strindberg og Albee".
"Filmen er opprørande , på alle plan, men også fantastisk. Det danske språket er superbt brukt. Replikkunsten er av sjeldan kvalitet på kino, og betre skodespel får du neppe sett i år. Filmatiseringa er tredje gong Paprika Steen og Lars Brygmann går inn i rollene. Dei levandegjer karakterane på sitt nifsaste, såraste og mest ynkelege." Klassekampen (5)
----
"Dette er utvilsomt en av årets beste skandinaviske filmer. Filmen om forfatterinnen Tove Ditlevsens destruktive ekteskap blir løftet av glitrende skuespill og gir en sterk opplevelse". Cinema (5)
----
"Gnistrande skodespel.«Toves værelse» er ei blanding av forferdeleg og fantastisk. Eit forferdeleg innblikk i eit giftig ekteskap – men fantastisk godt utført." Stavanger Aftenblad (5)
----
"Usedvanlig godt fra jævelskapens indre gemakker." Dagens Næringsliv
----
"Skuespillerprestasjoner i verdensklasse". KinoMagasinet (5)
----
"Filmregissør Martin Zandvliet har tatt teaterstykket over til filmformatet. Vi snakker med andre ord om et hopp fra én type historiefortelling til en annen. Slikt går ikke alltid bra. Teaterformatet henger gjerne igjen i overgangen og skaper kjedelig film.
Men her fungerer det bemerkelsesverdig godt. Det skyldes de nevnte aktørene. Godt skuespill er en sentral del av saken. Men også regissørens valg for foto og klipping. Selv om hele filmen nesten utelukkende foregår i ett rom, blir vi ikke mer lukket inn enn det vi trenger for å kjenne dette ekteskapets klamhet. De visuelle grepene er gode og varierte. De bidrar til at Toves værelse får et selvstendig uttrykk — som film. At filmen nylig vant publikumsprisen på filmfestivalen i Haugesund sier også sitt om at den oppleves som tilgjengelig i formen." Khrono.no
----
'Filmen 'Toves værelse' handler om den berømte danske dikter Tove Ditlevsen, kjent for bl.a. 'Man gjorde et barn fortræd', 'Barndommens gade' og 'Blinkende lygter'.
Paprika Steen spiller Tove Ditlevsen, som på 1960-tallet levde sammen med Ekstra Bladets sjefredaktør, Victor Andreasen, i et stormombrust ekteskap.
Paprika Steen og Lars Brygmann har tidligere spilt mot hverandre i teaterstykket av samme navn.
----
"'Toves værelse' er større end facitsøgende feministiske skildringer af magtforhold mellem kønnene. Det er en film, der tvinger dig til at granske egne blindheder og svagheder, og måske er tiden blevet for dum til den slags." (Kristian Lindberg, Berlingske 6/6)
----
"Med skuespil i verdensklasse er filmen om Tove Ditlevsen og Victor Andreasens giftige kærlighedsforhold en barsk og berigende oplevelse." (Kristian Dam Nygaard, Filmmagasinet Ekko 5/6)
----
"'Toves værelse' er en voldsom film, som alle bør unde sig selv at se. Og selvom det sandsynligvis bliver nogle af de mest ubehagelige minutter, du har tilbragt i en biografsal, så er det i dén grad det værd." (Fie West Madsen, BT 5/6)
----
"'Toves værelse' er møbleret med menneskeligt forfald, giftige relationer, eksplosive ord, vagtsomme øjne, dygtigt håndværk og fænomenale skuespilpræstationer. Et rammende portræt af den elskede, forhadte og forpinte Tove Ditlevsen." (Luna Ehlers, Soundvenue 5/6)

Premiere:
13.10.2023
Originaltittel:
Toves værelse
Regi:
Martin Zandvliet
Språk:
Dansk
Produksjonsår:
2023
Skuespillere:
Paprika Steen, Lars Brygmann, Joachim Fjelstrup, Sonja Oppenhagen
Sjanger:
Drama
Spilletid:
1 t. 13 min.
Nasjonalitet:
Danmark
Aldersgrense med begrunnelse:
12 år
Filmen har en grunnstemning som er preget av spydighet og aggressjon. Den inneholder mange scener med voldsomme krangler, hvor personene roper, skriker, gråter og er ekstremt aggressive. Filmen inneholder dessuten en scene med en avstraffelse og en slåsskamp. Scenene er realistisk skildret, men da man ikke ser noen personer komme alvorlig fysisk til skade, vurderes filmen til kun å kunne virke skremmende på barn under 12 år.
Produksjonsselskap:
Nordisk Film Production