Je’vida

Drama1 t. 40 min.12 år
Bilde fra 'Je’vida'Plakat for 'Je’vida'

Forestillinger

Henter forestillinger

Iida reiser tilbake til Nord-Finland for å tømme barndomshjemmet sitt, men blir konfrontert med minner og nysgjerrigheten til sin unge niese. En fengslende og gripende utforskning av samisk identitet gjennom historien.

Lida, en eldre skoltesamisk kvinne som har forlatt sin fortid under presset av assimilering, vever over tre forskjellige historiske epoker for å undersøke skjebnen til Finlands urfolk i etterkrigstiden.

Tynget av sin fortid og ledsaget av en kunstner-niese hun knapt kjenner, vender Iida tilbake til sin samiske landsby. Hun er fast bestemt på å selge den beskjedne familieeiendommen etter sin mors død. Hun utviser ingen tegn til sentimentalitet, og brenner de personlige gjenstandene hun finner. Men fortiden nekter å la seg utslette. Je'vida blander såre barndomsminner og tilbakeblikk til internatskolen der det samiske ble banket ut av henne, med Iidas "mer finsk enn finner"-ungdom og den sårede og herdede kvinnen hun er i dag.

Resultatet er en kraftig, men vakker svart-hvitt film laget av Katja Gauriloff - den første noensinne på det truede skoltesamiske språket. Filmen forteller en sterk historie om skam, marginalisering og den destruktive påvirkningen et tap av kultur og identitet har. Men enda viktigere er den en hyllest til urfolkets styrke.

REGISSØR
Katja Gauriloff (f. 1972) er en regissør og forfatter fra Inari i Finland. Hun er kjent for Baby Jane (2019), Kaisa's Enchanted Forest (2016) og Canned Dreams (2012).

Premiere:
02.02.2024
Originaltittel:
Je'vida
Regi:
Katja Gauriloff
Språk:
Samisk
Produksjonsår:
2023
Skuespillere:
Seidi Haarla, Agafia Niemenmaa, Heidi Juliana Gauriloff, Sanna-Kaisa Palo, Erkki Gauriloff, Matleena Fofonoff
Sjanger:
Drama
Spilletid:
1 t. 40 min.
Nasjonalitet:
Finland
Aldersgrense med begrunnelse:
12 år