Nitram

Drama / Thriller 1 t. 47 min. 12 år
Nitram NITRAM_FAVS_BS263.JPG
Nitram
Vinner av Beste mannlige hovedrolle under Cannes Film Festival

* * * * * "Skuespiller kvartetten bestående av Jones, LaPaglia og Davis to ganger er overveldende" - The Telegraph

* * * * "En hypnotisk og urovekkende film" - The Guardian

* * * * "Strålende skuespill" - Cinevue

"Et veldig sterkt arbeid" - Deadline

"Konsekvent flotte skuespillerprestasjoner" - Variety

Et velspilt og forstyrrende psykologisk portrett av Australias verste massedrapsmann.

Det er noe galt med Nitram. Den uflidde unge mannen har ingen venner, ingen manerer og til naboenes store fortvilelse er han besatt av fyrverkeri. Det verken naboene, de rådville foreldrene eller resten av befolkningen på den australske øyen Tasmania vet, er at Nitrams manglende respekt for menneskene rundt ham snart skal eskalere drastisk. Det starter med at han banker på døren til Helen, en eksentrisk og velstående middelaldrende kvinne som lar seg fascinere av Nitram, og som både bekrefter og forsterker hans asosiale tendenser – med katastrofale konsekvenser …

Caleb Landry Jones er helt uforglemmelig i sitt portrett av Nitram som balanserer mellom undertrykt sinne og sorg over ekskludering. Landry Jones ble synlig berørt under prisudelingen under Cannes Awards og vi gratulerer ham med en velfortjent pris:
Vinner av Beste mannlige hovedrolle, Cannes Film Festival

Justin Kurzel er kanskje best kjent for sin stemningsfulle Shakespeare-adaptasjon MACBETH, men slo igjennom med SNOWTOWN, der han skildret en av Australias mest beryktede seriemordersaker. Med NITRAM tar han for seg et annet australsk nasjonaltraume, nemlig Port Arthur-massakren på Tasmania i 1996. Og med den dyktige karakterskuespilleren Caleb Landry Jones i hovedrollen, er dette både et uhyggelig fengslende karakterdrama og en forstyrrende psykologisk thriller fra virkeligheten.

Originaltittel:
Nitram
Regi:
Justin Kurzel
Språk:
engelsk
Produksjonsår:
2021
Skuespillere:
Caleb Landry Jones
Judy Davis
Anthony LaPaglia
Sean Keenan
Sjanger:
Drama / Thriller
Spilletid:
1 t. 47 min.
Nasjonalitet:
Australia
Aldersgrense med begrunnelse:
12 år
Denne filmen har en urovekkende stemning og en forstyrrende tematikk knyttet til massedrap. Filmen skildrer en person i alvorlig psykisk ubalanse, og inneholder scener med en ulykke og et tilfelle av familievold. Da disse scenene ikke er nærgående skildret, antas filmen imidlertid å ikke være skadelig for barn over 12 år. Filmen får derfor aldersgrense 12 år.