The Cave

Dokumentar 1 t. 47 min. 15 år
The Cave
The Cave
Arabiske filmdager 2020 - Oscarnominerte The Cave er nydelig fotografert, og en vanskelig, men høyst nødvendig film å se for å forstå kompleksiteten i krigføringen i Syria.

Regissør Feras Fayyad, som tidligere har laget den Oscarnominerte dokumentaren Last Men in Aleppo, lar et sykehus og den kvinnelige legen Dr. Amani være fokuset i The Cave – en krigsdokumentar som med rette ble nominert til Oscar for beste dokumentar i år. Opptakene er gjort fra 2016 til 2018, og filmen er et unikt vitnesbyrd fra byen Ghouta i nærheten av Damaskus, der et nettverk av hemmelige tunneler under byen fungerer som oppholdssted for befolkningen under krigens umenneskelige herjinger på overflaten.

Det er svært krevende forhold Dr. Amani og hennes kollegaer arbeider innenfor. De møter mennesker i bunnløs sorg, men på samme måte som i dokumentaren For Sama, som også er å finne på årets program, blir vi også vitner til et arbeidsmiljø preget av glede og latter. Det er tankevekkende å se hvordan Dr. Amani må bruke så mye av sin tid på å forsvare retten til å arbeide, overfor et mannssjåvinistisk samfunn som mener at kvinner bør holde seg hjemme – ikke være lege eller leder for et sykehus. The Cave er nydelig fotografert, og en vanskelig, men høyst nødvendig film å se for å forstå kompleksiteten i krigføringen i Syria.

Feras Fayyad (f. 1984) er en syriskfødt regissør, produsent, journalist og filmfotograf, nå bosatt i København. Han har tidligere regissert flere kort- og dokumentarfilmer, blant annet My Escape (2016) om flyktningkrisen. Hans forrige film, Last Men in Aleppo (2017), har vunnet en rekke priser, og ble i likhet med The Cave nominert til Oscar.

Undertekster: Engelsk

Premiere:
28.02.2020
Originaltittel:
The Cave
Regi:
Feras Fayyad
Språk:
arabisk/engelsk
Skuespillere:
Amani Ballour
Salim Namour
Sjanger:
Dokumentar
Spilletid:
1 t. 47 min.
Aldersgrense med begrunnelse:
15 år
Denne dokumentarfilmen har flere partier med angstskapende stemning og inneholder autentiske og nærgående skildringer av krigsskadde barn. Filmen får derfor aldersgrense 15 år.
Produksjonsselskap:
Danish Documentary Production, Hecat Studio