Mamma Mia!

Komedie / Musikal / Romantikk 1 t. 48 min. Tillatt for alle
Amanda Seyfried i Mamma Mia!
Mamma Mia! The Movie – plakat

Inspirert av historiene i ABBAs sanger, fra "Dancing Queen" til "S.O.S", til "Money, Money, Money" og "Take a Chance on me", er det laget en film som hyller mødre og døtre, gamle venner og det å finne en ny familie.

Dette er "blockbuster"-musikalen sett av mer enn 30 millioner, i 170 byer på 8 forskjellige språk.
Om en brud, hennes mor og tre mulige fedre.
Full av sanger fra ikoniske ABBA med sangene du vet at du elsker.

Nå, sommeren 2008 kommer den endelig på lerretet.
"Mamma Mia, here I go again, My, my how can I resist you"

MERYL STREEP og PIERCE BROSNAN leder an i en fantastisk rollebesetning i "Mamma Mia! Filmen", en musikalsk feiring av mødre, døtre og fedre, ekte kjærlighet som forsvant og ny som blir funnet, og de romantiske anledningene som byr seg på en gresk øy når kjærligheten svever i luften og musikk og dans er til stede på alle kanter.

Det er 1999 på den forlokkende lille greske øyen Kalokairi. Vårt romantiske eventyr starter på det avsidesliggende middelhavshotellet Villa Donna, drevet av Donna (Meryl Streep), hennes datter Sophie (Amanda Seyfried) og Sophies forlovede Sky (Dominic Cooper).
I siste liten før hennes kommende bryllup postlegger Sophie nervøst tre bryllups-invitasjoner ("I have a dream") til tre forskjellige menn - hvorav hun tror alle kan være hennes far. Fra 3 forskjellige byer i verden setter tre menn kursen mot den lille greske øyen - og kvinnen som hadde stjålet deres hjerter 20 år tidligere.
Tilbake på øyen stresser Donna seg selv og sin stab i forkant av den frenetiske dagen som venter. Sophies brudepiker ankommer og hun deler med dem sin skandaløse hemmelighet om at hun har lest sin mors dagbok og funnet ut at hun har tre mulige fedre - og de er:
Forretningsmannen Sam Carmichael (Pierce Brosnan), eventyreren Bill Anderson (Stellan Skarsgård) og bankdirektøren Harry Bright (Colin Firth). Uten å fortelle det til sin mor har hun invitert alle tre til sitt bryllup ("Honey, honey"), i den tro at etter at hun har tilbrakt tid sammen med dem vil skjønne hvem hennes far er.
I mellomtiden tilbake på den greske øyen har Sam, Bill and Harry - ukjente for hverandre frem til i dag - møttes tilfeldig i havnen.
Som et skjebnetreff rakk ikke Sam og Harry ferjen til Kalokairi og Bill tilbyr dem skyss med sin yacht for å gjenforenes med kvinnen som knuste alle deres hjerter for 20 år siden.
Tilbake på Kalokairi er Donna ekstatisk over å ha blitt gjenforent med sine gamle venner og tidligere "Donna and The Dynamos" bandmedlemmer; vitsemakeren Rosie (Julie Walters) og velstående og "multi-skilte" Tanya (Christine Baranski), og hun avslører hennes undring over at datteren ønsker et tradisjonelt bryllup - eller et bryllup i det hele tatt.
På Villa Donna introduserer Sophie Tanya og Rosie til sin store kjærlighet Sky og forteller de om sin idé rundt en webside for å trekke flere tursiter til øyen. Donna legger ut om hennes finansielle situasjon ("Money, Money, Money") til sine venninner mens hun viser de rundt på øya. Hjemsøkt av kreditorer, drømmer Donna om "rich man's world," liggende på en yacht og skjemt bort etter alle kunstens regler. Hun blir brakt tilbake til virkeligheten da en stor sprekk kommer til syne i forgården på hotellet.
De tre herrene ankommer og Sophie smugler dem inn til deres rom og forklarer brydd at hun, ikke hennes mor har sendt dem invitasjonen. Hun bønnfaller de om å holde seg skjult så Donna kan få en superfantastisk overraskelse under bryllupet: gjensynet med sine gamle venner som hun "holder så høyt" og "ofte" forteller gode historier om. De hører Donna fra lageret under - som forbereder reparasjonen av sprekken - og mennene sverger til Sophie at de ikke vil avsløre hennes hemmelighet.
Sophie forlater rommet gjennom vinduet i siste øyeblikk før Donna gløtter inne gjennom kjeller lemmen.
Hun blir satt ut av å finne seg selv ansikt til ansikt med tre tidligere elskere hun aldri kunne glemme ("Mamma Mia") mens mennene kommer opp med den ene klønete forklaringen etter den andre for hvorfor de er der. Donna insisterer på at de ikke kan bli. Synlig berørt innfører hun Tanya og Rosie ("Chiquitita") i en hemmelighet hun har holdt skjult for alle: Hun er usikker på hvem av de tre mennene som faktisk er Sophies far. Dette blir tilsynelatende uviktig ettersom Tanya og Rosie får opp humøret ved å dra Donna med i sangen og snart er både kvinnelig ansatte og øyboere med ("Dancing Queen" ).
Sophie finner alle mennene ombord i Bills yacht. De tar en runde rundt den fantastiske øya ("Our Last Summer") og Sophie får høre historier om Donna som en sorgløs pike. Ved tilbakekomst til øyen forsøker Sophie å bygge opp nok mot til å fortelle Sky om hennes plan, men hun mister det. Sky og Sophie synger en følelsesladet sang til hverandre ("Lay All Your Love on Me"), men blir avbrutt av utdrikningslaget som kidnapper Sky for en siste natt i frihet.
På Sophies fest holder Donna og hennes "Donna and The Dynamos" et "one-night-only" overraskelsesnummer ("Super Trouper"). Sophie er overlykkelig over å se sin mor rocke, men blir nervøs da Sam, Bill og Harry brått ankommer festen. Hun bestemmer seg for å snakke med alle sine mulige fedre alene.
Den unge bruden benytter sine venninner til å skape kaos og få de til å danse med mennene ("Gimme! Gimme! Gimme! [A Man After Midnight]") og samtidig sniker hun Sam vekk for å snakke med han om hans kjærlighet for Donna.
Så er det Harry som må svare for om han har interesse for barn i det hele tatt og til slutt avslører Bill at den gamle konen som gav Donna penger til å kunne kjøpe villaen var hans grandtante Sofia, og Sophie antar at hun er oppkalt etter henne. Slik må det være! Bill er hennes far! Sophie ber ham følge henne til alters og at han ikke må fortelle noe til Donna før etter bryllupet.
I månelyset ankommer Sophie igjen festen, men hennes gode humør får en demper da Sam og også Harry forteller at de må være hennes far og at de vil følge henne til alters ("Voulez-Vous"). En sjokkert Sophie klarer ikke å forklare dem sannheten og blir overveldet da konsekvensene av hennes handlinger treffer henne og hun svimer av på dansegulvet.
Morgenen etter forsikrer Rosia og Tanya Donna om at de vil ta seg av herrene. Donna konfronterer Sophie med en feiltolking av at hun tror datteren vil kansellere bryllupet. Sophie svarer bryskt at alt hun ønsker er å holde seg unna sin mors dårlige valg i livet og styrter av gårde. En oppskaket Donna blir møtt med forståelse av Sam, full av faderlige bekymringer for at Sophie skal gifte seg i så ung alder.
Donna gjennomskuer han og de forstår begge at de fortsatt har følelser for hverandre ("SOS").
På same tid ombord Bills båt er Harry og Bill i gang med å betro seg til hverandre, men de blir avbrutt av Rosie - som er svært overrasket over å finne Bill spisende frokost i "Adamsdrakt"! Samtidig er temperaturen høy på stranden like ved hvor Tanya og unge Pepper forsetter deres heftige flørt fra kvelden før ("Does Your Mother Know").
Etterhvert som Sophies planer faller i fisk og bryllupet ser ut til å henge i en tynn tråd forstår Sophie at tiden er inne for å involvere Sky for hjelp. Han reagerer med sinne for det han anser som svik fra hennes side og Sophie må gå til sin mor for støtte.
Etterhvert som Donna hjelper sin datter med å gjøre seg klar til bryllupet forsvinner raskt den dårlige stemningen mellom mor og datter. Donna mimrer om Sophies oppvekstår og om hvor raskt hun er blitt voksen ("Slipping Through My Fingers"). Der og da bestemmer Sophie seg for at den som skal føre henne til alteret er den hun har kjent hele livet som forelder - hennes mor.
Etterhvert som de ansatte og brudepikene ankommer for å slå følge til kapellet, står Sam nervøst i bakgrunnen. Donna vinker brudefølget videre og Sam ber innstendig Donna om å snakke med ham.
Hun avbryter ham raskt og avslører den store smerten hun følte av å miste ham ("The Winner Takes It All").
Etter at seremonien starter klarer ikke Donna lenger å holde tilbake.
Hun forteller Sophie at hennes far er tilstede...men det kan være hvemsomhelst av Sam, Bill eller Harry. Sophie, allerede sjokkert over seg selv, forteller sin mor at det var hun som inviterte de. De tre mennene er enstemmig i at de er glade for å være 1/3-fedre for en slik flott jente.
Overraskelsene fortsetter, men vi røper ikke mer.

MERYL STREEP (Donna) har vunnet to Oscar statuetter, har rekorden i antall Oscar-nominasjoner med hele 14 stykker og har spilt imponerende mange forskjellige roller i sin karriere som har funnet sin egen unike vei fra teateret til film og TV.
Sist så vi Streep i Løver for Lam og i New Lines Antatt skylding - Rendition. De neste filmene hun spiller i Doubt og i Nora Ephrons Julie & Julia.
Streep hadde sin film debut i 1977 med Julia. Hennes andre filmrolle, Hjortejegeren, gav henne den første Oscar-nominasjonen. Påfølgende år vant hun en Oscar for sin rolle i Kramer mot Kramer. Hun fikk så sin tredje Oscar-nominasjon for Den franske løytnantens kvinne og fikk så en Oscar for sin rolle i Sophies valg.
Andre tidlige filmer som gav henne Oscar-nominasjoner er Silkwood; Mitt Afrika; Jerngress, Et skrik i mørket, hvor hun vant "Best Actress Award" på Cannes Film Festival, The New York Film Critics Circle og en AFI award. Hun har også spilt i Falling in Love, Heartburn - I gode og onde dager og Manhattan.
På 90-tallet spilte Streep en rekke varierte roller inkludert i Hunn-djevelen og Postkort fra Hollywood, en film hun fikk en Oscar-nominasjon for, Defending Your Life, Døden kler henne, Åndenes hus, The River Wild; Broene over Madison County, hvor hun fikk en SAG Award, en Golden Globe og en Oscar-nominasjon, Marvins Døtre, Før og etter; One True Thing, som hun fikk nok en SAG, Golden Globe og Oscar-nominasjon for samt en Golden Camera Award under Berlin International Film Festival. Hun spilte også i Sensommerdansen og Musikk fra hjertet som gav henne den tolvte Oscar-nominasjonen.
I 2003 fikk hun en Oscar-nominasjon for sin prestasjon i Adaptation. Streeps andre filmer inkluderer The Manchurian Candidate, Lemony Snicket's, En serie uhell, Nære og kjære, A Prairie Home Companion, Evening; og The Devil Wears Prada som gav henne en Golden Globe Award og en Oscar-nominasjon.
Streep har også spilt i en rekke teaterstykker i tillegg til miniserier og filmer for TV.
I 2004 ble Meryl hedret med en AFI Lifetime Achievement Award og i 2008 ble hun hedret av Film Society of Lincoln Center.

Med sine roller i film og TV har AMANDA SEYFRIED (Sophie) raskt tiltrukket seg oppmerksomheten til publikum og har etablert seg som en av gjennombruddsstjernene.
Seyfried jobber for øyeblikket med filmen Jennifer's Body hvor hun spiller Needy som er bestevenn med Jennifer, en besatt cheerleader som blir forvandlet til en morder.
Sist har Seyfried mottatt mye ros fra kritikere for sin rolle i HBO's drama Big Love. Hun spiller Sarah Henrickson, den eldste tenåringsdatteren til Bill og Barb Hendrickson, som strever med sin oppvekst i en polygamifamilie. Big Love kommer tilbake på TV i sin tredje sesong i 2008.
Seyfried er opprinnelig fra Pennsylvania og startet sin karriere som modell i en alder av 11. Hun startet så raskt som skuespiller og fikk sin første rolle som Lucy Montgomery på As the World Turns i 2000. I 2002 signerte hun en kontrakt for å spille Joni Stafford i All My Children.
Seyfrieds TV-roller inkluderer en hjerteskjærende tolkning av et voldtektsoffer i Law & Order: Special Victims Unit, en rolle som kjæresten til en syk mann i House, i Justice hvor hun er en ung kvinne som ved en ulykke dreper en eldre mann hun dater og en rolle i piloten til Veronica Mars.
Hennes gjennombruddsrolle på det store lerrett var i Mean Girls fra 2004 hvor Seyfried spilte sammen med Lindsay Lohan og Rachel McAdams. De vant "Best On-Screen Team Award" på MTV Movie Awards samme år.
I 2005 spilte hun hovedrollen i Nine Lives som ble vist på Sundance Film Festival til stor begeistring.
I 2006 spilte hun i Alpha Dog og hovedrollen i American Gun.
Seyfried bor for øyeblikket i Los Angeles og New York.

En av Englands mest ettertraktede produsent for teater og opera PHYLLIDA LLOYD (regissør) satt opp den store suksessmusikalen Mamma Mia! som, selv etter nesten et tiår, fortsatt spiller for fulle saler på Broadway i Londons West End og ellers i verden.
Lloyd har regissert flere store teaterstykker på anerkjente teaterscener inkludert The Duchess of Malfi, The Prime of Miss Jean Brodie, Pericles, The Way of the World, What the Butler Saw (Royal National Theatre), The Virtuoso, Artists and Admirers (Royal Shakespeare Company), Six Degrees of Separation, Hysteria, Wild East (Royal Court), The Threepenny Opera, Boston Marriage, Mary Stuart (Donmar Warehouse), The Winter's Tale, Death and the King's Horseman, Medea, The School for Scandal (Royal Exchange Theatre Company, Manchester), The Taming of the Shrew (Shakespeare's Globe Theatre), The Comedy of Errors, A Streetcar Named Desire, Dona Rosita the Spinster and Oliver Twist (Bristol Old Vic).
For Opera North regisserte hun produksjonen L'Etoile, La Bohème, Medea, Carmen, Albert Herring, Peter Grimes og Gloriana som hun filmet for BBC Television og fikk en Emmy for.
Andre opera jobber hun har gjort er Macbeth (Opéra National de Paris og Royal Opera House, London), The Carmelites, Verdi's Requiem og Wagner's Ring Cycle (English National Opera, Welsh National Opera) og The Handmaid's Tale (The Royal Danish Opera, English National Opera, Canadian Opera).
Mamma Mia er hennes første regioppdrag innen film.

Regi:
Phyllida Lloyd
Språk:
engelsk
Produksjonsår:
2008
Skuespillere:
Meryl Streep
Pierce Brosnan
Amanda Seyfried
Stellan Skarsgård
Colin Firth
Julie Walters
Christine Baranski
Dominic Cooper
Sjanger:
Komedie / Musikal / Romantikk
Spilletid:
1 t. 48 min.
Nasjonalitet:
USA
Aldersgrense med begrunnelse:
Tillatt for alle
Denne musikalen inneholder ingen skadelige scener, og filmen blir derfor tillatt for alle.
Produksjonsselskap:
Littlestar Productions, Playtone